Karvakrol: Gött i Pizza!

Ni känner alla till pressens behov av farliga ämnen, mirakelmedel och dödsmolekyler. Det nya svarta heter Karvakrol.

För er som gjort era kemi och biologiläxor kanske följande formel snabbt dyker upp som en 3D-bild i huvudet: C6H3CH3(OH)(C3H7). För er som helt saknar fantasi ser det ut lite som en larv, (tänk fyllehunden fast mer avlång, [alkoholmolekylen ser ut som en hund]).

Denna Karvakrol-molekyl är alltså ett smakämne som bland annat oregano, timjan och mejram innehåller. Oljan man får ut av att pressa oregano riktigt noga består av runt 50% ren Karvakrol, och som alla vet är Pizza högst mottagligt för stooora doser oregano. Men vad är då fördelen med snacket om en bisarr fenolmolekyl med bisarrt namn?

Jo! Sen tidigare var det känt att Karvakrol hämmar tillväxten av ett flertal bakteriestammar genom att det orsakar skador på deras cellmembran. Nu har en ny studie från Journal of Applied Microbiology visat att också virus tar rejält med stryk. Larvmolekylen ”käkar upp” virusets skyddande proteinrustning, vilket gör allt så mycket enklare för immunförsvaret!

I vintertider är det ju extra lämpligt att hålla virusen i schack, speciellt noroviruset som orsakar matförgiftning och andra otrevligheter. I vintertiderna som är kvar gör denna upptäckt det därför värt att krydda pizzan lite extra. Håll er friska och maklig måltid!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published.